Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, 21 mahallede yerinde dönüşüm yapılacağının müjdesini vermesinin ardından dönüşüm yapılacak mahallelerin muhtarlarıyla bir araya gelerek projenin detaylarını anlattı.
Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder'in, Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Vedad Gürgen ile yapılan istişare sonrasında geçtiğimiz günlerde yerinde dönüşüm projesini açıklamıştı. 6 Şubat'ta meydana gelen asrın felaketi sonrasında çarşı merkezinin dönüşüp modernize edilmesi ve yaraların sarılarak eski canlılığına kavuşması için çalışmalar yürüten Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, 21 mahallede yerinde dönüşüm yapılacağını müjdelemesinin ardından dönüşüm yapılacak mahallelerin muhtarlarıyla toplantı düzenleyerek projenin detaylarını paylaştı.
"Gece demeden gündüz demeden çalıştık"
Mahalleler üzerinde ayrı ayrı çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Başkan Güder, büyük bir felaket yaşadıklarının altını çizerek, "Hepimiz el ele vererek Malatya'yı ayağa kaldırmak için uğraş veriyoruz. Gece de çalıştık, gündüz de çalıştık. Böyle büyük bir alanın yerle yeksan olması ve yeni bir il merkezi kurmanız için de çok düşünüp, o şekilde bir karar vermeniz gerekiyor. Battalgazi'de binlerce, on binlerce hak sahibi var. İlk günden beri çalışmalarımızı yürütüyoruz. Hızlı ve seri bir şekilde bakan yardımcımızla beraber alanı gezdik. Seri bir şekilde çalışmalar devam ediyor. Öncesinde bazı mahallelerimizde rezerv alanı kentsel dönüşüm alanları ilan edilmesi noktasında bakan beyle konuşmuştuk. Yeni Hamam, Dabakhane, Kavaklıbağ, İsmetiye, Niyazi, Şıkşık, Hamidiye, Saray Mahalleleri'nde çalışmalar önceden başlatılmıştı. Bazı yerlerde ihaleler yapıldı. Diğer yerlerde de ihaleler hızlı, seri bir şekilde yapılıp buralarda kazmalar yakın zamanda vurulmuş olacak. Gerekli her mahallede yerinde dönüşümü, kentsel dönüşümü o bölgelerde başlatmamız gerekir diye arkadaşlarla çalışma yapmıştık. Şehit Fevzi'de daha önce başladığımız yerde kalan kısmının dönüşüme konulması, Beylerbaşı'nda alan dahil edilmiş oldu. Taştepe'nin büyük bir kısmı kentsel dönüşüme dahil edildi. Yolun çarşı içerisinden yukarısına geldiğimizde özellikle Kırçuval, Sancaktar'ın içerisinde bulunan alanın bir kısmı Akpınar Mahallesi'nde ciddi bir yıkım söz konusuydu. O bölge tamamen içerisine dahil ediliyor. Özellikle Cezmi Kartay Caddesi bu alana dahil edilmiş oldu. Diğer tarafta merkezin biraz dışına çıktığımızda Göztepe'de yaklaşık bin konutun yapılacağı alan belirlendi. Tandoğan'da, Çöşnük'te, Yıldıztepe'de yer belirlendi. Cirikpınar daha önceki alan içerisine dahil edildi. İstiklal Mahalle'mizin bir kısmı, İzzetiye Mahalle'mizin bir kısmını bakan beyle uzlaşarak buraların da bir an önce temizlenip, buradaki insanlara konteyner isteyen varsa konteyner verileceği yoksa da o evlerde yaşayan insanlara kira desteği verileceği şeklinde bakan bey ifade ettiler" dedi.
"Çalışmalar 21 mahalleyle sınırlı kalmayacak"
Çalışmaları hızlı bir şekilde sürdüreceklerinin altını çizen Başka Güder, tüm paydaşlarla istişare halinde olacaklarını da dile getirdi. Açıklanan bu bölgeleri genişletme imkanlarının da olacağını ifade eden Güder, "Biz 21 mahallemizde kentsel dönüşüm olması noktasında çalışmalarımızı bitirmiş olduk. Bu çalışmalar 21 mahalleyle sınırlı kalmayacak. Kısa sürede Cumhurbaşkanımızın, hükümetimizin, milletvekillerimizin, büyükşehrimizin, sizlerin desteğiyle bu çalışmalarımızı hızlı ve seri bir şekilde yürüteceğiz. İnşallah çarşımıza çok kısa süre içerisinde kavuşmuş olacağız. Hem sizin adınıza, hem kendim adıma, büyükşehir adına, hükümetimiz adına çözüm yolu bulmak için elimizden gelen çabayı sonuna kadar sarf ediyoruz, sarf edeceğiz. İnşallah Malatya'mızı hep birlikte ayağa kaldıracağız" ifadelerini kullandı.
Muhtarlardan Başkan Güder'e dönüşüm teşekkürü
Toplantıya katılan Battalgazi Muhtarlar Derneği Başkanı Abdulvahap Ortaç, kentsel dönüşüm yapılacak olmasından dolayı mutlu olduklarını ifade ederek, "İnanıyorum ki bütün muhtar arkadaşlarım da mutlu oldular. Evi yıkılan komşularımız, konteyner kentte olan komşularımız huzurlu bir uyku uyuyacaklar. Yaptığınız iş çok önemli, çok güzel bir iş. Battalgazi'nin tarihini değiştirecek bir olay. Bunda emeği geçen sizleri ve ekibinizi tarih yazacaktır. Güzel adamlar güzel işler yapar. Anlattığınız, yapacağınız şeyler bizim hayallerimizin de bir tık önüne geçti. Emeği geçen herkese arkadaşlarım ve şahsım adına çok teşekkür ediyorum" dedi.
Şehit Fevzi Mahallesi Muhtarı Sami Cengil de, Başkan Güder'e teşekkür ederek "2020'de Şehit Fevzi'ye başladığımız zaman başkanımıza şu ifade kullanılmıştı. 'Çevreyolunun altına böyle bir projeyle girerseniz, sizin siyasi hayatınıza mal olur, girmeyin'. Ama başkanımız dirayetli davrandı, gayretli davrandı. Elini değil bedeninin tamamını taşın altına koydu. Zaman zaman komşularımızı ziyaret ediyorum. Evlerimiz keşke daha önceden yıkılsaydı derken diğerleri heyecanla kentsel dönüşümü bekliyorlar" şeklinde konuştu.
Çalışmalardan dolayı Başkan Güder'e teşekkür eden Kavaklıbağ Mahalle Muhtar Ekrem Tur ise Güder'in geldiği günden bu yana büyük projelere imza attığını dile getirerek "Taşın altına elini koydu. Yapılmaz denileni yaptı" ifadelerine yer verdi. Niyazi Mahallesi Muhtarı Nilgün Tekatlı da deprem sonrası Battalgazi Belediyesi ekiplerinin Başkan Güder ile birlikte sürekli sahada görev aldığını kaydederek, "Sadece elinizi değil, bedeninizi de bu taşın altına koydunuz. Ben buna şahidim. Size ve sizin nezdinizde bütün ekibinize teşekkür ediyorum" diye konuştu.
İHA
İHA