• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • RESMİ REKLAMLAR
  • Malatya Haber
  • Spor
  • Güncel
  • Asayiş
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Türkiye
  • Eleman İlanı
  • Dünya Malatya Biyografiler Motaş Hareket Saatleri Malatya Vefat Malatya sondakika haberleri Dini Bilgiler Sağlık Teknoloji Kültür Sanat
  • Ara
SON DAKİKA:
19:04
Kontrolden çıkan otomobil istinat duvarına çarptı: 1 yaralı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. El yapımı halıya en büyük talep Amerika'dan
Ekonomi
Yayınlanma: 27 Ekim 2021 - 13:07
Güncelleme: 27 Ekim 2021 - 13:48

El yapımı halıya en büyük talep Amerika'dan

Ekonomi
27 Ekim 2021 - 13:07
Güncelleme: 27 Ekim 2021 - 13:48
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
El yapımı halıya en büyük talep Amerika'dan
Malatyalı girişimci Şerafettin Yamanca, iplikten boyaya, üretim aşamasına kadar her şeyiyle kendi ürettiği halı ve kilimleri birçok ülkeye ihraç ediyor.

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde yaşayan 60 yaşındaki Şerafettin Yamanca, 38 yıldır evinin bahçesinde kurduğu atölyede kilim ve halı üretimi yapıyor. İplikten boyaya tüm hammaddeyi kendisi üreten Yamanca, bu şekilde ürettiği halı ve kilimleri ABD, Almanya ve Japonya'ya ihraç ediyor. Dokuma tezgahlarında işlenen el yapımı halı ve kilimler talebe yetişemiyor. Yurt dışında ilgi gören halı ve kilimlerin en fazla talep gördüğü ülkelerin başında ise Amerika geliyor.

Koyun yününden iplik yapılarak, bu iplikler kendi ürettikleri kök boyayla renklendirildikten sonra dokuma tezgahlarında müşterinin istediği şekle göre dokunup yurt dışına gönderiliyor.

Yaklaşık 38 yıldır halıcılıkla uğraştığını belirten Şerafettin Yamanca, "1983'den beri halı ile uğraşıyoruz. Önce İstanbul'da halı tamircilik işiyle başladık. Daha sonra bir imalat girişimiz oldu ve 1987'de imalata başladık. Hala imalatla geçimimizi sağlıyoruz" dedi.

İplikten boyaya kadar kendi ürettikleri ürünlerle üretim yaptıklarını ifade eden Yamanca, "Biz koyunun sırtında yününü alıyoruz. Yıkıyoruz, tarayıp, eğirterek daha sonra kendi küçük boyahanemizde boyatarak bunu köylerde halı dokuyan kızlarımıza götürüyoruz. Desenleri ve ölçüleri veriyoruz. Orada dokunuyor geliyor. Burada yıkamasını, tıraşını, tesviyesini daha sonra müşterilerimize fotoğraf gönderiyoruz. Beğendiklerin fotoğrafları burada işleyip direk ihraç ediyoruz" şeklinde konuştu.



"Halı yapımının maliyeti yüksek olduğu için her şeyi kendimiz yapıyoruz"

Maliyeti düşürmek için halıyla ilgili her şeyi kendi imkanlarıyla yaptıklarını vurgulayan Yamanca, "Bir teşkilatımız var bütün her şeyiyle biz yapıyoruz. Entegre bir tesis dışarda yaptırmak zor. Maliyetli oluyor ama her şeyi kendiniz yaparsanız hem biraz maliyetini düşürmüş olursunuz hem de ne yaptığınızı bilirsiniz. O yüzden her şeyi kendimiz yapıyoruz. Dışarıyla herhangi bir şeyimiz olmuyor. Kök boyayı kendimizi yapıyoruz. Yüzde 80 kök boya yapıyoruz. Yüzde 20 gibi kök boya değildir. Ama çoğunlukla her rengi kendimiz yaptığımız için kök boya yapıyoruz. Tabi bunu müşterilerimiz istiyor. Onun için maliyeti farklı biraz maliyetli oluyor. Ama genelde kök boya çalışıyoruz" diye konuştu.



"Avrupa'da her ülkede müşterilerimiz var"

Yamanca, yurt içine satışlarının olmadığını yapılan her ürününün yurt dışında alıcı bulduğunu ve böylelikle ülke ekonomisine katkıda bulunduklarını belirterek, "Genelde bizim ihracata yönelik, yurt dışı, yurt içinde pek satışımız yok. Yıllık olarak genelde yurt dışında müşterimiz var. Onlara siparişler oluyor. Genelde onlara dokuyoruz. En çok Amerika, Japonya, Almanya, diğer ülkelerde var. Avrupa'da her ülkede müşterilerimiz var. Oralara da veriyoruz. Ülke ekonomisine de katkı sağlıyoruz. Yıllık 2 bin 500 - 3 bin metrekare ihraç ediyoruz" ifadelerini kullandı.
İHA
2021/10/el-yapimi-haliya-en-buyuk-talep-amerikadan-20211027AW45-1.jpg
2021/10/el-yapimi-haliya-en-buyuk-talep-amerikadan-20211027AW45-2.jpg
2021/10/el-yapimi-haliya-en-buyuk-talep-amerikadan-20211027AW45-3.jpg
2021/10/el-yapimi-haliya-en-buyuk-talep-amerikadan-20211027AW45-4.jpg
2021/10/el-yapimi-haliya-en-buyuk-talep-amerikadan-20211027AW45-5.jpg
2021/10/el-yapimi-haliya-en-buyuk-talep-amerikadan-20211027AW45-6.jpg
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
3 çocuk annesi kadın ürettiği ekmeklerle aile bütçesine katkı sağlıyor
3 çocuk annesi kadın ürettiği ekmeklerle aile bütçesine katkı sağlıyor
Genç girişimcilik akademisi, gençlere gelecek kapısı açıyor
Genç girişimcilik akademisi, gençlere gelecek kapısı açıyor
Yeşilyurt Belediyesi 8 taşınmazı ihaleyle kiraya verecek
Yeşilyurt Belediyesi 8 taşınmazı ihaleyle kiraya verecek
Malatya'da kayısı ihracatı Mart ayında 20 milyon doları aştı
Malatya'da kayısı ihracatı Mart ayında 20 milyon doları aştı
ilan.gov.tr
Son Haberler
Darende'de muhtarlarla istişare toplantısı
Darende'de muhtarlarla istişare toplantısı
Kontrolden çıkan otomobil istinat duvarına çarptı: 1 yaralı
Kontrolden çıkan otomobil istinat duvarına çarptı: 1 yaralı
Malatya Teknokent kapasitesini büyütüyor
Malatya Teknokent kapasitesini büyütüyor
20 Nisan 2026 Malatya'da Vefat Edenler
20 Nisan 2026 Malatya'da Vefat Edenler
19 Nisan 2026 Malatya'da Vefat Edenler
19 Nisan 2026 Malatya'da Vefat Edenler
Çok Okunan Haberler
Malatya'da gölette boğulan şahsın kimliği belirlendi
Malatya'da gölette boğulan şahsın kimliği belirlendi
Malatya'da eski eşinin komşuları tarafından darbedilen şahıs hastanelik oldu
Malatya'da eski eşinin komşuları tarafından darbedilen şahıs hastanelik...
Darende'de yarım asırlık bayramlaşma geleneği
Darende'de yarım asırlık bayramlaşma geleneği
Güder; "Gençlerimiz kendilerini her alanda geliştirmeli"
Güder; "Gençlerimiz kendilerini her alanda geliştirmeli"

Ana Sayfa
RESMİ REKLAMLAR
Malatya Haber
Spor
Güncel
Asayiş
Ekonomi
Siyaset
Türkiye
Eleman İlanı
Dünya
Malatya Biyografiler
Motaş Hareket Saatleri
Malatya Vefat
Malatya sondakika haberleri
Dini Bilgiler
Sağlık
Teknoloji
Kültür Sanat
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Ekonomi
  • Güncel
  • Kültür Sanat
  • Malatya Haber
  • Malatya sondakika haberleri
  • Malatya Vefat
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Teknoloji
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Bu internet sitesinde açık isimle yazan köşe yazarının yazısı yayımlanır. Mahlas kullanımı yasaktır. Yazar yazdığı yazıdan dolayı doğrudan sorumludur. Yazarın yazdığı yazıların yasal yükümlülüğü birinci derecede yazarı bağlar. Yazarın yazdıkları sitemizin görüşlerini yansıtmaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim