Yapay zekâ, üretildiği günden bugüne kadar hep tartışma konusu haline gelmiştir. Yapay zekânın insan hayatındaki etkisi, dünyaya ve çevreyle ilgili sistemlere olan etkisi süregelen tartışmalar olarak gündemdeki yerini her zaman koruyacak. Ancak yapay zekânın insan beyni ve düşünceleri ile üretildiği gerçeğini sürekli aklımızda tutarak konuya başlangıç yapmak istiyorum.
Zekâ, insanoğlunun sağlıktan sonra edindiği en büyük kazanımdır. Bu kazanım, insanın hayatta yaşadığı problemlerin çözüm olasılıklarını bulmasında en büyük yardımcısıdır. Problemler çözüldükçe insan tecrübe kazanır. Kazandığı tecrübeler ise insanın kâmil olma ve olgunlaşma sürecini geliştirir. Tüm bu süreçlerde insan, zaman zaman duygusal, zaman zaman da mantıksal olasılıkların verdiği çözümleri uygulamaya alır ve sonuçlarını yaşamaya başlar. Sonuçları doğru olanı bulana kadar, neden-sonuç ilişkisi ile devam eder. Teknolojide, işte bu yukarıda bahsettiğimiz problemlerin çözümlerinde ve neden-sonuç ilişkilerinde insanoğluna yardımcı olması için üretilen son ürün yapay zekâdır.
Yapay zekâ, bir önceki teknolojilerin özeti gibidir. Bir problem için uygulanacak çözümler belirlenir, algoritma yani yol haritası oluşturulur, gerekli kodlamalar yapılır ve sonuçları beklenir. Yapay zekâ da bu aşamalardan farklı olarak bir de değerlendirme aşaması bulunur. Bir ya da birden fazla problemi değerlendirebilir, bunları gruplayabilir, bir ya da birden çözüm üretebilir. Değerlendirme aşamasında yeni bir problem çıkarsa bu problemi de kendisi çözümleyebilir. Yapay zekânın avantajları kadar dezavantajları da vardır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bazı önemli detaylar bulunur.
Yapay zekâ, insanların çok riskli olan çalıştıkları her ortamda robotların desteği ile işletme olarak görev yapabilir. Dünyada yaşanmış doğal afetlerin tüm verilerini ve bilimsel teorik bilgilerini tanımlarsanız, size olasılıkları değerlendirmenizde ve doğal afetlerden korunma alanları da dâhil olmak üzere barınma bilgilerini sonuç olarak verebilir. Hava durumuna göre nasıl giyinmeniz gerektiğini, sağlık durumunuza göre nasıl beslenmeniz gerektiğini size sonuç olarak belirtebilir. Fakat sadece mantıksal ve analitik düşünce ürünü olan sonuçları verebilir. İnsanın duygusal tepkilerini psikolojik veriler ile değerlendirse bile insan beyninin duygusal tepkilerinin sonuçlarını veremez. Bu durum da yapay zekâyı kontrol edilebilir ve sınırlandırılabilir duruma getirir. Özellikle mantıksal çözümleri, duygusal çözümler ile birleştirebilme yetisi de yoktur, yapay zekânın. Yapay zekâ, bulduğu çözümler ve olasılıklar ile insan zekâsının da düşünce yetisini geliştirebilir, yeni teknolojiler üretilmesine de yardımcı olabilir ancakher teknoloji kontrol edilebilir olmalıdır.
Yapay zekâ ile her soruna çözüm bulabilir, tüm iş ve işlemlerinizi yapay zekâ ile kolaylaştırabilirsiniz. Hat ta sorun ve işlemlerinize hız kazandırabilir, zamandan kazanabilirsiniz. Kontrol edilebilen her teknoloji, insanlık için konfor ve rahatlık demektir.