Salgın hastalık ile geçen bir yılı daha geride bırakıyoruz. Salgın hastalık ile birlikte hayatımıza giren yaygın teknolojilerden biriside uzaktan eğitim oldu. Aşılama işlemlerini başlatana kadar geçen sürede kapanan okullarda uzaktan eğitim ile dersler, öğrencilere aktarılmaya çalışılmıştı. Aslında uzaktan eğitimin gerçek amacı, öğrenci ve ailelerin maliyetlerini düşürecek ve bire bir eğitimin alınabileceği aktif bir ortam oluşturmaktı.
Ülkemizde üniversite sınavlarına girerek başarı gösteren öğrencilerin ve ailelerin en büyük sıkıntılarından biri maliyetlerdir. Başka şehirlerde üniversite kazanan öğrencilerin başlıca masrafları konaklama, yeme-içme, ulaşımdır. İnsan hayatını da doğrudan etkileyen masrafların maliyetlerini azaltmak için birçok üniversite, başta Bilgisayar Mühendisliği olmak üzere birçok bölüm için uzaktan eğitim teknolojilerini geliştirdi. Bu uzaktan eğitim süreçlerinde eğitim-öğretim teknikleri farklı olsa da dersler ile ilgili ders notları, ödevler, projeler ve sınavlar internet ortamına yüklenerek öğrencilere ulaştırılmaktadır. Bazen bu dokümanlar görsel olarak servis edilmekte, bazen de canlı ders ortamları oluşturularak, aktif sınıf etkileşimi sağlanmaktadır. Bununla birlikte bilişim teknolojilerinde kendini geliştirmek isteyen ve bu konuda iş yapmak isteyenler içinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu gibi kurumların da online eğitimleri de sunulmuştur. (Bknz. https://www.btkakademi.gov.tr )
Şimdilerde aktif sınıf etkileşimleri yeni bir teknoloji ile bütünleştirildi. Sanal gerçeklik kazandırılan dersliklere ve sınıflara, oluşturduğunuz sanal karakteriniz ile katılım sağlayabilirsiniz. Evinizden çıkmadan okulunuza gidebilir, öğretmeninizden gerekli ders notlarını alabilir, hatta öğretmeninizin odasına gidip sormak istediklerinizi öğrenebilir; sınavlara katılım sağlayabilirsiniz. Metaverse adı verilen bu sanal gerçeklik dünyasında, birçok alanda işlem yapabilirsiniz. Başlangıçta oyun teknolojilerinin geliştirilmesi için tasarlanan sanal gerçeklik içeriğinde, alışveriş yapabilir, sinemaya gidebilir, konsere katılım sağlayabilirken, şimdilerde derslere de bu sanal ortamdan erişebilirsiniz. İş dünyasında şube veya bayilikler ile sanal toplantılar yapılabilirken, üniversitelerde derslere de katılım sağlanabilecek bir ortam oluşturuldu. (Bknz. https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/turk-arastirmacilardan-okullari-metaverse-ortamina-tasiyan-teknoloji/2446867)
Uzaktan eğitim teknolojilerinin avantajları kadar dezavantajları da bulunuyor. Başka bir şehirde üniversite kazandığınızda, gittiğiniz şehrin kültürel yapısı hakkında bilgi alırken, ailenizden ayrı kaldığınızda da başınıza gelebilecek problemleri kendi kendinize nasıl çözebileceğinizi öğrenir, yeni arkadaşlıklar edinir, kendinize yeni bir sosyal yaşam kazandırabilirsiniz. Uzaktan eğitimde ise maliyetlerinizi düşürebilir, aile ortamınızdan ayrılmadan üniversite eğitiminizi tamamlayabilirsiniz. Tercih sizin. Sonuç olarak “Okul, etrafı, sadece dört duvarla çevrili, üstünde damı olan bir yer değildir. Okul, her yerdir.” Yeni Yılınızda Mutlu, Huzurlu ve Sağlıklı Seneler Dilerim.